O Fundacji

Od 2017 roku działa Fundacja założona przez doświadczonego przedsiębiorcę, trenera biznesu, mentora i coacha, Roberta Busztę. Fundacja została założona w celu dostarczenia innowacyjnego impulsu dla biznesu i nauki, a Robert Buszta posiada ponad 30-letnie doświadczenie w tej dziedzinie.

Cele i zasady działania Fundacji

Fundacja została powołana w celu:

a) wspierania pozyskiwania funduszy na badania naukowe, których rezultaty mogą przyczynić się do rozwoju biznesu i nauki,
b) wspierania, promowania i organizowania edukacji biznesu i nauki dla wszystkich zainteresowanych,
c) propagowania nowoczesnych form edukacji dotyczącej technik szybkiego czytania i uczenia się, gier symulacyjnych oraz aktualności w tych dziedzinach,
d) wspierania i promowania samodoskonalenia, podnoszenia wiedzy i rozwijania kwalifikacji wśród przedsiębiorców i kadry naukowej,
e) wspierania i promowania pomocy organizacyjnej, merytorycznej, finansowej i rzeczowej dla przedsiębiorców oraz kadry naukowej,
f) wspierania i promowania wiedzy o przedsiębiorczości wśród biznesmenów, w tym zwłaszcza rozpoczynających własny biznes, a także doktorantów, studentów i licealistów oraz przedstawicieli innych zawodów związanych z przedsiębiorczością,
g) wspierania i promowania inicjatyw tworzących warunki równych szans dla rozwoju intelektualnego, zawodowego i społecznego osób utalentowanych,
h) wspierania pozyskiwania funduszy na stypendia, staże, kursy, praktyki i inną pomoc materialną oraz niematerialną dla osób utalentowanych lub szczególnie tego potrzebujących.

Fundacja realizuje swoje cele inicjując, wspierając lub przeprowadzając (organizacyjnie, finansowo, merytorycznie i rzeczowo):

a) programy stypendialne, nagrody i wyróżnienia,
b) szkolenia, seminaria, konferencje, zjazdy oraz inne formy spotkań,
c) działalność naukową i badawczą, a także upowszechniając zdobytą wiedzę oraz doświadczenia,
d) programy dotacji i funduszy celowych dla podmiotów objętych celami działania Fundacji,
e) programy edukacyjne, podnoszące jakość nauczania, promujące talenty i wybitne uzdolnienia,
f) konkursy wiedzy i umiejętności,
g) tworzenie serwisów edukacyjnych,
h) programy pomocy placówkom naukowym, instytucjom edukacyjnym, instytucjom rządowym oraz pozarządowym, realizującym cele zbliżone do celów Fundacji,
i) programy wspierające inicjatywy lokalne i regionalne w zakresie celów Fundacji,
j) wydawnictwa i inne publikacje w wersji papierowej, elektronicznej, audio i wideo związane
z celami Fundacji oraz propagujące te cele,
k) współpracę z instytucjami państwowymi oraz organizacjami pozarządowymi działającymi
w zakresie objętym celami Fundacji oraz współpracę z krajowymi i zagranicznymi fundacjami, stowarzyszeniami oraz osobami fizycznymi.

Robert Buszta

ma na swoim koncie przeszkolenie 350 000 osób od 1989 roku i przeprowadzenie projektów dla ponad 5 000 firm, w tym sesji coachingowych dla ponad 3 000 osób. W latach 1992-2012 jako Menadżer Kontraktowy wprowadził z sukcesem na polski rynek kilka międzynarodowych marek. Zaimplementował narzędzia do analizy cech osobowych i profilowania stanowisk pracy takie jak „Thomas International“ i „Insights“, a także metodę „Mind Mapping“, czyli organiczną mapę mózgu oraz gry symulacyjne Biznes Manager i Easy Biznes. Jest również autorem książki pt. “Czytaj książki tak szybko, jak myślisz”. https://fundacjaimpuls.com.pl/produkt/premiera-ksiazki-w-pazdzierniku-2020-r-czytaj-ksiazki-tak-szybko-jak-myslisz/

Od 1989 roku popularyzuje techniki pracy umysłowej, takie jak trening pamięci, techniki notowania, zasady nauki szybkiego czytania i efektywnego studiowania, które oparte są na koncepcjach angielskiego psychologa Tonego Buzana, w tym szczególnie na programie “Use Your Head” (Rusz Głową). Założył również pierwszą i jedyną w Polsce Akademię Szybkiego Czytania w 1996 roku i był inicjatorem i organizatorem Mistrzostw Polski w Szybkim Czytaniu (8 edycji).

Uczył się i współpracował między innymi z Aleksiejem Sitnikowem w obszarze technik NLP, Anthony Robbinsem w zakresie działań motywacyjnych, Marshallem Goldsmithem w szeroko rozumianym coachingu, a także Wojciechem Eichelbergerem przy metodach uwalniania stresu i twórczego wykorzystania jego potencjału. NeuroSellingu uczył się od Jeffa Blommfielda. W swojej praktyce wykorzystuje doświadczenie zdobyte dzięki długoletniej współpracy z Tonym Buzanem, twórcą Fast Reading, oraz Brianem Tracy, specjalizującym się w psychologii biznesu i sprzedaży.